Rosengårds Zelia

Rosengårds Zelia, "Zelia"
suomalainen puoliverinen, tamma
ruunikko, säkä 165 cm
s. 3.1.2018, 6v.

VH18-031-0247 / #PKK2769
kasvattaja Daniel Susineva (VRL-05265)
omistaja Matilda Tammilehto (VRL-08817)
Zelia asuu Auburn Estatessa

helppo B / 110cm, estepainotteinen (koulutusvaiheessa)

KTK-II, Finest (2018), VIP MVA, PP-MVA & PKK-V (2019)

Pääkuva ja rakenne © Miia, niittylaukka © Velma, hyppykuva © Anne L. (linet) & VRL-05265 (väritys)

Luonnekuvaus

Zelia muutti ensimmäisen kerran jo ennen syntymäänsä, kun tamman tiineenä ollut emä Electrizia vaihtoi omistajaa ja Rosengårdin perheen tamma varsoi terveen tammavarsan Daniel Susinevan tallissa. Koska Danielilla ei ollut käyttöä yleispainotteiselle hevoselle, Zelia tuli hiljaiseen myyntiin. Rosengårdien tyttären Josefinan vinkattua minulle nuoresta ruunikosta, josta olisi minulle täydelliseksi harrastehevoseksi, tein ostopäätöksen Zeliasta keväällä 2018.

Zelia on kipakka nuori tamma, jonka kanssa arki ei käy tasaisen harmaaksi. Zelia on luonteeltaan reaktiivinen ja helposti kyllästyvä, mutta toisaalta pohjimmiltaan ihan kiltti tamma. Useimmiten Zelian kiukunpuuskat johtuvat turhautumisesta, josta saattaa seurata luimistelua ja muunlaista uhittelua. Toisinaan Zelian tammamaisuus venyy siihen pisteeseen, että se koettelee rajoja ja vaikuttaa tyytyväiseltä päästyään ihmisen ihon alle. Ruunikko provosoituu herkästi komentelusta, mutta oikeanlaisella, oikein ajoitetulla komennuksella asettuu - jos asettuu.

Zelialla on luonnostaan tasapainoiset liikkeet, jotka olivat kasvattajan harmiksi melko maahansidotut. Tämän vuoksi haaveet vaativan tason kouluratsusta sai heittää sivuun heti alkuunsa. Isän puolelta virtaava esteveri kuohuu Zeliassa kuitenkin vahvana ja tamma onkin osoittanut intoa esteille. Zelia on ratsuna rohkea, mutta keksii herkästi omiaan ja tekee selväksi, jos jokin ratsastajan apu ei miellytä. Zelia on myös todistetusti peruuttanut ojaan palkokasvin mentyä tarpeeksi syvälle sieraimeen, joten kommentointi tamman "omista keksinnöistä" on ihan perusteltua.

Zelia suorastaan pursuaa energiaa ja kuumuminen on tammalle tyypillistä etenkin esteillä. Välillä tamman kanssa joutuukin neuvottelemaan siitä, halutaanko sileällä edetä enemmän eteen kuin ylös. Hyppääjänä Zelia on ketterä ja tarkka jaloistaan, mutta vaatii ratsastajaltaan tukea etenkin erikoisemmilla esteillä.

Maastovarmaksi Zeliaa ei voi luonnehtia, mutta tamma menee kyllä eteenpäin - tai peruuttaa ojaan. Yleisesti ottaen Zelia on maastossa vauhdikas ja saattaa säpsyä sekä poukkoilla yllättäviä tilanteita eikä seuralla ole väliä. Toisena päivänä tamma menee eteenpäin kuin höyryveturi ylhäisessä yksinäisyydessäänkiin, kun taas toisena keksii omat juttunsa maastokavereiden iloksi.