Livin' Las Vegaz

Livin' Las Vegaz, "Vegas"
hannover, tamma
tummanrautias, säkä 169cm
s. 30.6.2010, 9v.

VH19-011-0125 / PKK3165
kasvattaja Sascha ja Adine Hartz (evm)
omistaja Lauri Merikanto (VRL-08817)
Vegas asuu Orijoella Runiacissa

150cm/helppo A
estepainotteinen

Luonnekuvaus

Vegas on herkkä, mutta toisaalta ei. Se on tamma, joka tietää oman arvonsa, mutta jolla on myös nöyryyttä. Kasvattajan mukaan Vegasissa on vain niitä piirteitä, joita kilpahevonen tarvitsee: potentiaalia, monipuolisuutta ja kylmäpäisyyttä. Toisaalta ne piirteet tekevät Vegasista myös hevosen, jonka sielunmaisemasta voi olla vaikea saada kiinni.

Vegas on hitaasti lämpenevä oikeastaan kaikessa: hoitotilanteessa, ratsastaessa, lastaamisessa ja toisten hevosten kanssa. Tamma ei ole luonnostaan kovin sosiaalinen, vaikka näyttääkin usein kiinnostuneelta höristettyine korvineen ja on mutkaton käsitellä. Tutustuminen Vegasiin ottaa aikansa ja tammasta huomaa kyllä milloin se tuntee olonsa turvalliseksi ihmisen kanssa.

Ratsastaessa Vegasin kanssa käy lähes joka treenissä läpi tietynlaisen kehityskaaren. Kevytrakenteinen, hyväliikkeinen tamma on alkuun yllättävän hidas ja vaatii paljon aktivointia. Kun Vegasiin saa tuntuman ja tamma alkaa liikkua omatoimisesti eteen, siitä muovautuu herkkä ratsu, jonka liikettä ei tarvitse ylläpitää. Vegas ei siedä pitkäkestoista painetta ja tämä piirre tulee esiin etenkin esteradalla: jos tammaa yrittää prässätä esteelle, se kieltää. Parhaimmillaan Vegas vajoaa esteradalla sellaiseen flow-tilaan, jonka tuloksena on puhdas tuplanolla kovalla ajalla. Tummanrautias ei suoranaisesti kavahda erikoisempiakaan esteitä, mutta jännittää niitä vähemmän, jos näkee erikoisesteet etukäteen.

Maastossa ja ylipäätään kotikentän tai -maneesin ulkopuolella Vegas tukeutuu vahvasti ratsastajaan. Tamma ei kyttää tai keksi omiaan, ellei ratsastaja anna siihen syytä. Syttyy maastossa nopeammin kuin aitojen tai seinien sisäpuolella, minkä vuoksi maastot sopivat hyväksi irrotteluksi Vegasin viikko-ohjelmaan.

Sukutaulu

i. Livin' Las Palmas EVM
hann, trt, 173cm
ii. Livin' Cruz EVM
hann, trt, 168cm
ie. Charisma EVM
hann, rt, 169cm
e. Velvet Vegaz EVM
hann, rt, 165cm
ei. Viva Las Vegaz EVM
hann, rt, 167cm
ee. Dulcibella II EVM
hann, rt, 160cm

Sukuselvitys

Vegasin isäksi valikoitunut Livin' Las Palmas on hyvätapainen ja kapasiteetikas esteratsu, joka ei vain ole vielä ehtinyt löytää paikkaansa suurilta kisaradoilta. Monen mielestä syy on ollut ratsun sijaan ratsastajassa, sillä tummanrautiaalla on kaikki laadukkaan esteratsun ominaisuudet hyvästä hyppytekniikasta vahvaan, nopeatempoiseen laukkaan.

Vegasin isänisä, Livin' Las Cruz taas on mutkikkaampi, isoegoinen ori, jonka kanssa jokainen esterata oli erilainen. Alun perin kouluratsuksi yritetty Cruz oli useimmiten kiehua yli esteradoilla, mutta onnistui silti nappaamaan useamman sijoituksen arvokisoista. Sittemmin ori jäi kisaeläkkeelle ja on siirtynyt enemmän jalostuskäyttöön, koska sille ei ole ollut ratsastajia jonoksi asti.

Vegasin isänemä Charisma oli melko tavallinen tamma. Se ei koskaan hypännyt 140cm suuremmissa luokissa, mutta kuljetti ratsastajansa joka kerta turvallisesti maalilinjan yli. Charisma oli luonteeltaan hyvin harmiton ja siten melko tasapaksu, mutta myös äärimmäisen rakastettu tamma. Se jätti jälkeensä muutaman hyvin erilaisen jälkeläisen, jotka ovat menestyneet esteradoilla emäänsä paremmin.

Vegasin emä, Velvet Vegaz on entisen kenttäratsastajan, nykyisen esteratsastajan Sascha Hartzin kasvatti ja entinen kilparatsu. Rautias tamma kilpaili menestyksekkäästi 150cm luokkiin saakka Saksassa, kunnes jännevamma päätti vasta 10-vuotiaan ratsun kilpauran. Velvet sai kuitenkin jatkaa elämäänsä siitostammana, koska jännevamma ei vaikuta sen arkeen niin kauan, kun tamma ei palaa isoille radoille. Luonteeltaan ihmisystävällinen mutta ujo tamma on periyttänyt hyppykapasiteettiaan jälkeläisilleen.

Vegasin emänisä, Viva Las Vegaz on Hartzien menestyneimpiä kenttäkasvatteja. Vegaksi kutsuttu ori osoitti jo nuorena kyntensä kilparadoille ja ehti kiertää niitä ympäri Eurooppaa Saksasta käsin niin Saschan ja tämän työntekijöiden kanssa aina viiden tähden kenttäluokkiin saakka. Rautias tuli tunnetuksi jopa hivenen uhkarohkeista ratkaisustaan ja vauhdista, joka ei hiipunut. Nykyään Vega viettää ansaittua siitosorin elämää.

Vegasin emänemä, Dulcibella II oli Adinen kilparatsu kansainvälisellä kenttäradoilla neljän tähden luokkiin asti. Dulcibella oli luonteeltaan hyvin tammamainen ja sillä oli vahva oma tahto, josta oli päivästä riippuen hyötyä tai haittaa. Dulcibellan erikoisuutena olivat liukupysähdykset esteillä niinä päivinä, kun tähtien asento ei osunut kohdalleen. Siitä huolimatta Adinelle oli kova paikka luopua rakkaasta tammastaan sen ikäännyttyä.

Jälkeläiset

t. Wakin' Up In Vegaz, s. 21.5.2014 (EVM)
i. Wake Me Up 16
ii. Wake Up In LA

Näyttelykalenteri

3.9.2019 Hukkapiilo, 3. Rakenne: Puoliveritammat, tuom. aksu, EO-sert

Kisakalenteri

ERJ
15.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 2/26
14.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 12/28
14.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 5/26
13.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 17/28
13.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 15/26
12.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 18/26
9.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 12/28
8.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 15/26
6.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 7/28
6.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 15/26

Palkintokaappi

Päiväkirja

30.6.2019
Lauri tuijotti mietteliäänä puhelimensa näyttöä. Esteradalla etenevällä tammalla oli hyvä draivi, eikä videota katsova mies olisi epäröinyt hetkeäkään suositellessaan tummanrautiasta jollekin asiakkaistaan. Nyt kyseessä ei kuitenkaan ollut asiakkkaalle suositeltava hevonen, sillä Lauri oli saanut videon suoraan entiseltä pomoltaan Saschalta, jonka mielestä Laurin olisi korkea aika a) tulla käymään Saksassa b) hankkia estehevonen... lue lisää

Ruokintaohje

Laurin ja Vegasin treenejä tukee Stjärnesands Hästeri, kiitos!

Heinä: 8kg
Performance: treenipäivinä 4kg, vapaapäivinä 3kg - Performance vastaa kilpahevosen päivittäistä energiantarvetta.
Hampunsiemen: 300g - Hampunsiemen tukee vatsan toimintaa ja tuo ruokintaan proteiinia.
Chiasiemen: 100g - Chiansiemen tukee myös vatsan toimintaa, joka on kilpahevosen ruokinnassa tärkeä huomioida. Parantaa myös karvan ja jouhien laatua yhdessä hampun kanssa.
Maca-jauhe: 2rkl - Maca-jauhe auttaa hevosta sopeutumaan kisojen takia liikkuvaan viikko-ohjelmaan.
Kurkuma: 2rkl - Kurkumaa kutsutaan luonnon omaksi kortisoniksi, sillä se tukee hevosen liikuntaelimistön toimintaa.

Varustekaappi


Varusteet tarjoaa Equestrian PRO ja Sokka Luxuries

Virtuaalihevonen | WebDesing © JR 2018