Livin' Las Vegaz

Livin' Las Vegaz, "Vegas"
hannover, tamma
tummanrautias, säkä 169cm
s. 30.6.2010, 9v.

VH19-011-0125 / PKK3165
kasvattaja Sascha ja Adine Hartz (evm)
omistaja Lauri Merikanto (VRL-08817)
Vegas asuu Orijoella Runiacissa

150cm/helppo A
estepainotteinen

Finest, PP-MVA (2019)

Luonnekuvaus

Vegas on herkkä, mutta toisaalta ei. Se on tamma, joka tietää oman arvonsa, mutta jolla on myös nöyryyttä. Kasvattajan mukaan Vegasissa on vain niitä piirteitä, joita kilpahevonen tarvitsee: potentiaalia, monipuolisuutta ja kylmäpäisyyttä. Toisaalta ne piirteet tekevät Vegasista myös hevosen, jonka sielunmaisemasta voi olla vaikea saada kiinni.

Vegas on hitaasti lämpenevä oikeastaan kaikessa: hoitotilanteessa, ratsastaessa, lastaamisessa ja toisten hevosten kanssa. Tamma ei ole luonnostaan kovin sosiaalinen, vaikka näyttääkin usein kiinnostuneelta höristettyine korvineen ja on mutkaton käsitellä. Tutustuminen Vegasiin ottaa aikansa ja tammasta huomaa kyllä milloin se tuntee olonsa turvalliseksi ihmisen kanssa.

Ratsastaessa Vegasin kanssa käy lähes joka treenissä läpi tietynlaisen kehityskaaren. Kevytrakenteinen, hyväliikkeinen tamma on alkuun yllättävän hidas ja vaatii paljon aktivointia. Kun Vegasiin saa tuntuman ja tamma alkaa liikkua omatoimisesti eteen, siitä muovautuu herkkä ratsu, jonka liikettä ei tarvitse ylläpitää. Vegas ei siedä pitkäkestoista painetta ja tämä piirre tulee esiin etenkin esteradalla: jos tammaa yrittää prässätä esteelle, se kieltää. Parhaimmillaan Vegas vajoaa esteradalla sellaiseen flow-tilaan, jonka tuloksena on puhdas tuplanolla kovalla ajalla. Tummanrautias ei suoranaisesti kavahda erikoisempiakaan esteitä, mutta jännittää niitä vähemmän, jos näkee erikoisesteet etukäteen.

Maastossa ja ylipäätään kotikentän tai -maneesin ulkopuolella Vegas tukeutuu vahvasti ratsastajaan. Tamma ei kyttää tai keksi omiaan, ellei ratsastaja anna siihen syytä. Syttyy maastossa nopeammin kuin aitojen tai seinien sisäpuolella, minkä vuoksi maastot sopivat hyväksi irrotteluksi Vegasin viikko-ohjelmaan.

Sukutaulu

i. Livin' Las Palmas EVM
hann, trt, 173cm
ii. Livin' Cruz EVM
hann, trt, 168cm
ie. Charisma EVM
hann, rt, 169cm
e. Velvet Vegaz EVM
hann, rt, 165cm
ei. Viva Las Vegaz EVM
hann, rt, 167cm
ee. Dulcibella II EVM
hann, rt, 160cm

Sukuselvitys

Vegasin isäksi valikoitunut Livin' Las Palmas on hyvätapainen ja kapasiteetikas esteratsu, joka ei vain ole vielä ehtinyt löytää paikkaansa suurilta kisaradoilta. Monen mielestä syy on ollut ratsun sijaan ratsastajassa, sillä tummanrautiaalla on kaikki laadukkaan esteratsun ominaisuudet hyvästä hyppytekniikasta vahvaan, nopeatempoiseen laukkaan.

Vegasin isänisä, Livin' Las Cruz taas on mutkikkaampi, isoegoinen ori, jonka kanssa jokainen esterata oli erilainen. Alun perin kouluratsuksi yritetty Cruz oli useimmiten kiehua yli esteradoilla, mutta onnistui silti nappaamaan useamman sijoituksen arvokisoista. Sittemmin ori jäi kisaeläkkeelle ja on siirtynyt enemmän jalostuskäyttöön, koska sille ei ole ollut ratsastajia jonoksi asti.

Vegasin isänemä Charisma oli melko tavallinen tamma. Se ei koskaan hypännyt 140cm suuremmissa luokissa, mutta kuljetti ratsastajansa joka kerta turvallisesti maalilinjan yli. Charisma oli luonteeltaan hyvin harmiton ja siten melko tasapaksu, mutta myös äärimmäisen rakastettu tamma. Se jätti jälkeensä muutaman hyvin erilaisen jälkeläisen, jotka ovat menestyneet esteradoilla emäänsä paremmin.

Vegasin emä, Velvet Vegaz on entisen kenttäratsastajan, nykyisen esteratsastajan Sascha Hartzin kasvatti ja entinen kilparatsu. Rautias tamma kilpaili menestyksekkäästi 150cm luokkiin saakka Saksassa, kunnes jännevamma päätti vasta 10-vuotiaan ratsun kilpauran. Velvet sai kuitenkin jatkaa elämäänsä siitostammana, koska jännevamma ei vaikuta sen arkeen niin kauan, kun tamma ei palaa isoille radoille. Luonteeltaan ihmisystävällinen mutta ujo tamma on periyttänyt hyppykapasiteettiaan jälkeläisilleen.

Vegasin emänisä, Viva Las Vegaz on Hartzien menestyneimpiä kenttäkasvatteja. Vegaksi kutsuttu ori osoitti jo nuorena kyntensä kilparadoille ja ehti kiertää niitä ympäri Eurooppaa Saksasta käsin niin Saschan ja tämän työntekijöiden kanssa aina viiden tähden kenttäluokkiin saakka. Rautias tuli tunnetuksi jopa hivenen uhkarohkeista ratkaisustaan ja vauhdista, joka ei hiipunut. Nykyään Vega viettää ansaittua siitosorin elämää.

Vegasin emänemä, Dulcibella II oli Adinen kilparatsu kansainvälisellä kenttäradoilla neljän tähden luokkiin asti. Dulcibella oli luonteeltaan hyvin tammamainen ja sillä oli vahva oma tahto, josta oli päivästä riippuen hyötyä tai haittaa. Dulcibellan erikoisuutena olivat liukupysähdykset esteillä niinä päivinä, kun tähtien asento ei osunut kohdalleen. Siitä huolimatta Adinelle oli kova paikka luopua rakkaasta tammastaan sen ikäännyttyä.

Jälkeläiset

t. Wakin' Up In Vegaz, s. 21.5.2014 (EVM)
i. Wake Me Up 16
ii. Wake Up In LA

Näyttelykalenteri

13.12.2019 Järnby, Muu kuva: Pääkuva puoliverisille, tuom. Anne, KP
12.12.2019 Järnby, Rakenne: Puoliveritammat, tuom. Anne, EO-sert
30.9.2019 Eelinniemi, Rakenne: Hevostammat, tuom. Jutta, LKV EO-sert, BIS3
16.9.2019 Järnby, Muu kuva: Pääkuva puoliverisille, tuom. Anne, LKV-KP
"Persoonallinen ja rouhea ote tässä piirroksessa. Hevosen ilme on eloisa ja varusteiden yksityiskohtiin on hyvin panostettu."
15.9.2019 Järnby, Rakenne: Puoliveritammat, tuom. Anne, EO-sert
3.9.2019 Hukkapiilo, Rakenne: Puoliveritammat, tuom. aksu, EO-sert
3.9.2019 Hukkapiilo, Muu kuva: vapaa kuva, tuom. Arnika, KP
31.7.2019 Järnby, Muu kuva: kesätunnelmia, tuom. Sage, KP
"Tässä poseeraa viimeisen päälle puunattu ja laitettu kisahevonen. Ääriviivaton tekniikka on rohkea, mutta onnistunut. Vihreä tausta on sävyiltään alkukesäisen voimakas ja kevyt blurraus tuo kivasti syväterävyyttä kuvaan. Kuvasuhdetta olisi voinut muuttaa, jotta hevosen katseelle olisi vielä enemmän tilaa: nyt hevosen pää on täysin keskellä, mikä syö omalta osaltaan kuvan kiinnostavuutta. Rohkeammin kohde kultaiseen leikkaukseen oikealle ja vasemmalle maisemaa niin vau! Suitsien kiillot ovat kiva lisä, mutta ehkä niitä on jo liikaa? Yksi, ehkä kaksi tuiketta, niin tehoste säilyy eikä näytä överiltä."

Kisakalenteri

ERJ
25.9.2019 Mörkövaara, 150cm, 2/24
15.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 2/26
14.7.2019 Gestüt Helmwald, 140cm, 5/26


Jaoksettomat
Tarinoinnin kannalta oleelliset kilpailutulokset.

22.9.2019 estekilpailut Ruunaankosken kilpailukeskuksessa, 130cm, 0/0vp, 6/18
17.8.2019 Kalla CUP:n 3. osakilpailu Auburn Estatessa, 120cm, 0/4vp, 4/25
27.7.2019 Power Jump 2019 Auburn Estatessa, 120cm, 8vp, 35/52
26.7.2019 Power Jump 2019 Auburn Estatessa, 120cm, 12vp, 36/37

Palkintokaappi

Päiväkirja

29.2.2020
Lauri oli kaivannut aktiivista valmentautumista Saksan vuosistaan saakka, mutta kun mies oli alkanut itse reissata työnsä puolesta valmentamassa muita, omien hevosten kanssa matkustaminen valmennuksiin oli jäänyt vähemmälle. Kaikista viisainta olisi valmentautua kotitallilla, mutta siihen tarvitsi hyvän valmentajan, eikä Lauri ollut toistaiseksi löytänyt sellaista nykyisessä asuinpaikassaan lukuunottamatta naisystäväänsä, jonka satunnaisesti ohjaamista treeneistä Lauri sai poikkeuksetta hyviä eväitä omaan ratsastukseensa.

Vegas tuntui hyvältä alusta alkaen eikä jäänyt yhtään niin pohkeen taakse kuin alkuviikosta, jolloin Lauri olikin päättänyt muuttaa tamman viikkorytmiä valmennusta ajatellen. Yksi sileäntreeni oli vaihtunut irrottelevaan puomijumppaan ja seuraavana päivänä ohjasajoon, jossa mies oli saanut tammasta irti hyvää liikettä... lue lisää

3.11.2019
Nouseva aurinko pilkisti puiden latvojen takaa, luoden vahvan kellertävän valojuovan vaalealle kentän pohjalle.
"Huomenta", Heidi tervehti kentällä olevaa ratsukkoa pehmeä hymy huulillaan, ohjatessaan tummanrautiasta kouluoria uran sisäpuolelle alkukäynneille.
"Huomenta", Lauri hymähti takaisin. Vegasin huomio oli herpaantunut hetkeksi Heidin kentälle tuomaan oriin, mutta tamman selässä keventävä mies sai tamman huomion nopeasti takaisin itseensä... lue lisää

6.10.2019
Varttia myöhemmin Lauri harppoi edeltä maneesiin valmistellakseen pari puomitehtävää. Maneesin valot syttyivät hitaasti niiden oltua ilmeisen kauan sammuksissa, mutta se ei estänyt miestä kantamasta puomeja pitkille sivuille. Toiselle pitkälle sivulle tuli neljän puomin ravisarja ja toiseen päätyyn ympyrälle neljä puomia. Tyhjäksi jääneeseen päätyyn Lauri kaavaili vielä kolmen puomin viuhkaa, jossa Heidi pääsisi taivuttelemaan Vegasia voltilla, mutta miehen aikeet keskeytyivät hetkeksi naisen saapuessa hannovertamman kanssa maneesiin... lue lisää

22.9.2019
Zelian startin jälkeen Lauri palasi hevosautolle, jolla Runiacista Ruunaankoskelle oli matkustanut useampi ihminen ja hevonen. "Kiitos", Lauri mutisi osoittaen lämpimän hymynsä Heidille, joka oli antanut Vegasin jaloitella auton läheisyydessä rintarepussa matkustavan tyttärensä kanssa. Koska Viljami oli lähtenyt mukaan, myös Jesse oli epäilemättä saanut tarvitsemansa avun eikä Laurin tarvinnut miettiä, kuinka teräviä katseita Aron suunnalta mahtaisi sadella... lue lisää

14.9.2019
“Sekin näyttää hyvältä. Ihan hyvä, että löysit sille koulupainotteisen vuokraajan, kehittyy tasaisemmin”, Heidi kommentoi ja siirsi katseensa takaisin tummiin silmiin. “Niin”, Lauri hymähti. “Vaikka tälle täytyisi taas ottaa suunnitellumpi estetreenikausi. Tekniikkaa ja sujuvuutta pienemmillä korkeuksilla, siitä on hyvä lähteä nostamaan ratakorkeutta.” Sarahin roolista Laurilla ei kuitenkaan hyppysuunnitelmista huolimatta ollut mitään pahaa sanottavaa, koska nuorella naisella oli selkeä intressi niin Vegasin kuin Vargasinkin ratsastamiseen. Valmennushetkien kautta Lauri pystyi tukemaan treenien suunnittelua ja sisältöä samalla, kun seurasi kummankin hevosen senhetkistä vaihetta varsin arvokkaasta näkökulmasta eli maasta käsin... lue lisää

26.7.2019
Neljän hevosen kanssa kisoihin lähdettäessä kisahoitajat olivat korvaamattomia. Vivia lastasi Vargasin, jolloin Jeramy sai taluttaa oman ratsunsa kyytiin ja Laurille jäi aikaa keskittyä tarkkailemaan vasta muutama viikko sitten Suomeen saapuneen Vegasin reaktioita lastaustilanteeseen. Tummanrautias seurasi muiden hevosten liikehdintää korvat uteliaasti hörössä, eikä vaikuttanut sen stressaantuneemmalta kuin muissakaan tilanteissa. Laurin mielestä Vegas oli ajoittain liiankin flegmaattinen, sillä tammaan oli vaikea saada kunnon kontaktia eikä se tuntunut välittävän ylimääräisestä huomiosta. Se piirre saattaisi kuitenkin muuttua ajan myötä ja Lauri toivoi, että saisi tammasta syksyyn mennessä irti edes pykälän enemmän... lue lisää

5.7.2019
Heidi oli vastannut Laurin aamupäiväiseen viestiin nopeasti ja mies muisti sen sisällön ajaessaan kohti Orijokea. Nainen oli toivottanut Laurin tervetulleeksi iltakahvilleen luokseen olettaen todennäköisesti, että mies halusi tulla paitsi tapaamaan reissunsa jälkeen, myös tulla kertomaan kaikki yksityiskohdat onnistuneista hevoskaupoistaan. Lauri olisi mieluiten keskittynytkin ajattelemaan Vegasia, mutta todellisuudessa miehen ajatukset pyörteilivät Karosta Heidiin ja loppukesään, joka olisi monella tapaa erilainen: Laurilla olisi kaksi omaa hevosta ja Heidi saisi lapsen... lue lisää

3.7.2019
Hartzien tila ei ollut muuttunut miksikään: valkoiset aidat rajasivat suuren kentän maneesin vieressä ja tarhat jäivät siististi pihan reunustalle. Nuoremmat ratsut olivat päässeet kesälaitumelle, mutta osalla kesäloma oli vasta edessä - tai se oli jo pidetty. Lauri käveli hitaasti kohti Vegasin tarhaa katse tummanrautiaassa, joka nökötti heinäkasalla aamuauringosta nauttien... lue lisää

2.7.2019
Lauri kohensi takkinsa kaulusta seuratessaan Saschaa valtavaan maneesiin. Miehet olivat ehtineet vaihtaa päällimmäiset kuulumiset iltamyöhällä, mutta keskustelu pyöri silti vilkkaana omissa ja työkuulumisissa.
"And Vargaz?" Sascha uteli Laurin kerrottua tuoreimmat kisakuulumiset.
"Fine", Merikanto vastasi rennosti hymyillen. "He is wise as always." ...lue lisää

30.6.2019
Lauri tuijotti mietteliäänä puhelimensa näyttöä. Esteradalla etenevällä tammalla oli hyvä draivi, eikä videota katsova mies olisi epäröinyt hetkeäkään suositellessaan tummanrautiasta jollekin asiakkaistaan. Nyt kyseessä ei kuitenkaan ollut asiakkkaalle suositeltava hevonen, sillä Lauri oli saanut videon suoraan entiseltä pomoltaan Saschalta, jonka mielestä Laurin olisi korkea aika a) tulla käymään Saksassa b) hankkia estehevonen... lue lisää

Ruokintaohje

Laurin ja Vegasin treenejä tukee Stjärnesands Hästeri, kiitos!

Heinä: 8kg
Performance: treenipäivinä 4kg, vapaapäivinä 3kg - Performance vastaa kilpahevosen päivittäistä energiantarvetta.
Hampunsiemen: 300g - Hampunsiemen tukee vatsan toimintaa ja tuo ruokintaan proteiinia.
Chiasiemen: 100g - Chiansiemen tukee myös vatsan toimintaa, joka on kilpahevosen ruokinnassa tärkeä huomioida. Parantaa myös karvan ja jouhien laatua yhdessä hampun kanssa.
Maca-jauhe: 2rkl - Maca-jauhe auttaa hevosta sopeutumaan kisojen takia liikkuvaan viikko-ohjelmaan.
Kurkuma: 2rkl - Kurkumaa kutsutaan luonnon omaksi kortisoniksi, sillä se tukee hevosen liikuntaelimistön toimintaa.

Varustekaappi


Varusteet tarjoaa Equestrian PRO ja Sokka Luxuries

Virtuaalihevonen | WebDesing © JR 2018