Vargaz

Vargaz, "Vargas"
suomalainen puoliverinen, ori
ruunikonkimo, säkä 172 cm
s. 3.6.2011, 10 v.

VH19-031-0038 / PKK3043
kasvattaja Minna Leppänen (evm)
omistaja Lauri Merikanto (VRL-08817)
Vargas asuu Orijoella Runiacissa

CIC3 (tavoite CIC4), vaativa B-A / 140 cm, kenttäpainotteinen

KTK-II (2019), Finest (2019), PKK-V (anottu)

Rakenne- ja kisakuva © Sage, maastoestekuva © Anne L., hyppykuva © Heidi N.

Luonnekuvaus

Vargaz, suomalaiseen suuhun helpommin taittuen Vargas, on kenttäratsastaja Lauri Merikannon silmäterä. Palattuaan Saksasta Suomeen mies halusi löytää itselleen suomalaisen ratsun, jonka kapasiteetti riittäisi aina suurille kilpakentille saakka. Toistaiseksi Vargasin laadukkuus näyttäisi riittävän, mutta orin kanssa riittää vielä tekemistä. Lauri haluaisi nostaa orinsa tasoa vähintään neljän tähden kilpailuihin, mutta nähtäväksi jää, miten pitkälle Vargasin kapasiteetti kantaa.

Vargas on kaikessa yksinkertaisuudessaan isoegoinen ori, jonka kunnioitus täytyy ansaita. Vargas nauttii huomiosta ja joskus ratsastaja saattaakin jäädä toissijaiseksi kimon keskittyessä omaan esiintymiseensä. Vargas on määrätietoisen, huolellisen ratsastajan ratsu, joka suorittaa asiat parhaimmillaan pelkästä ajatuksesta tai vastaavasti heittää hanskat tiskiin. Ei kaikkein herkkähipiäisin ratsu, mutta provosoituu silti liiasta häsläämisestä. Laurin omistuksessa Vargasista on kuoritunut varsin järkevä ja kylmäpäinen hevonen, joka ei stressaa uutta ympäristöä tai kisatilanteita. Mies on saanut työstettyä Vargasista omaan käteen sopivan ja todennutkin, kuinka ori on selvästi miehen ratsu.

Kenttäratsuna Vargas on monipuolinen ja laadukas. Orilla on perushyvät liikkeet, joista voi hyvinä päivinä irrota varsin kohtuullisia pisteitä kouluradalla. Hyppääminen on kuitenkin ehdottomasti Vargasin vahvuus ja etenkin rataesteillä ori on parhaimmillaan. Maastoesteillä Vargasin vahvuus on kestävyys ja luotto ratsastajaan, sillä ori ei kyttäile esteitä tai yritä liirata niistä ohi. Jos ratsastaja on menossa yli, Vargaskin menee yli.