Hawkeye

Hawkeye, “Haukka”
suomalainen puoliverinen, ori
mustankirjava, säkä 170 cm
s. 1.7.2015, 14 v.

VH17-031-0075 / #PKK2084
kasvattaja Anne L. (VRL-06858)
omistaja Kristiina Peltola (VRL-08817)
asuu Kristiinan omassa tallissa (evm)

140 cm, helppo A, yleispainotteinen

KTK-III, Fn

Rakennekuva © Anne (VRL-06858), liikekuva © Darya87 (linet) & Tatti VRL-14352 (väritys), ratsastuskuva © Loci (linet) & Velma (väritys), hyppykuva © Lynn

Luonnekuvaus

Haukka on viisas, monille jopa hieman kolhoksi jäävä hevonen. Orin tyyneys on ajoittain jopa hermostuttavaa ja mustankirjavaan voi olla vaikea saada kontaktia - Haukka valitsee itse ketä sietää lähellään. Tämä koskee myös muita hevosia, joita kohtaan ori on hyvin valikoiva.

Hoitotilanteessa Haukka testaa käsittelijäänsä. Luimistelut, potkiutumiset ja hampaiden esittelyt kuuluvat asiaan aluksi, mutta määrätietoisen ihmisen käsissä Haukka jättää nopeasti leikin sikseen ja tyytyy seisomaan aloillaan. Ori on perusluonteeltaan hyvin kärsivällinen, eikä yritä nyhtää itseään irti.
Taluttaessa Haukka voi uhitella, mutta asettuu käskystä kävelemään taluttajansa vierelle.

Haukka vaatii ratsastajaltaan määrätietoisuutta, ihan kuten useimmat orit. Haukka ei missään nimessä ole mahdoton ratsastaa, mutta se ei työskentele edes puolella kapasiteetillaan, ellei sitä vaadita. Sileällä ori jääkin helposti vain leijailemaan tasapainottomana, luistaen töistä rullaamalla etuosaansa. Haukka tarvitsee siis paljon aktivointia ottaakseen takaosan alleen ja työskennelläkseen koko kroppansa läpi.
Esteillä Haukasta löytyy ihan toinen puoli: ori on jo esteet nähdessään niin täpinöissään, että etuosakin voi yllättäen keventyä. Toisaalta Haukka on maailman varmin esteratsu, joka imee itse estettä kohti ja ponnistaa vähän vaikeammastakin paikasta. Orilla ei myöskään ole tapana kytätä erikoisesteitä, vaan se suorittaa ne samaan tahtiin kuin muutkin esteet. Kierrokset siis nousevat, mutta kylmäpäisellä ratsastajalla Haukasta kuoriutuu voittoaikoja tavoitteleva estetykki.
Maastossa Haukka voi säpsyillä, vaikka nauttiikin vauhdikkaammasta menosta suuresti. Maastoesteitä Haukalla ei ole juuri hypätty, mutta todennäköisesti ori pitäisi niistä yhtä paljon kuin rataesteistäkin.